5 manieren om je non-verbale communicatie te verbeteren

Eerder las je al hoe belangrijk non-verbale communicatie is om je boodschap goed over te brengen. Woorden zorgen maar voor 7% voor het overbrengen van de boodschap. De overige 93% is dus non-verbaal. Wil jij je boodschap beter over laten komen? Onze eigen Talent Developer Inge geeft 5 tips om je non-verbale communicatie te verbeteren en beter te begrijpen.

1. Let zelf op non-verbale communicatie van anderen

Volgens Inge communiceren mensen op talloze manieren. Denk hierbij aan oogcontact, de eerste handdruk, de toon van de stem en de algehele lichaamstaal. Al deze manieren brengen informatie over die niet in woorden te vinden is. Door zelf te letten op non-verbale communicatie van anderen krijg je inzicht in wat het precies overbrengt.

2. Concentreer op je eigen stem als je spreekt

En hiermee bedoelen we vooral de toon die je aanslaat. In de toon die je gebruikt liggen veel extra emoties verborgen, variërend van enthousiasme tot boosheid. “Probeer uit te vinden hoe verschillende tonen effect hebben op de reacties van mensen. Wil je enthousiasme uitstralen, gebruik dan een geanimeerde toon. Ben je juist heel serieus, dan is toon richting het monotone een betere keuze.” zegt Inge.

3. Oogcontact

“Misschien is dit wel een inkopper: maak goed oogcontact. Mensen die geen oogcontact maken voelen aan alsof ze iets te verbergen hebben. Aan de andere kant: maak niet te veel oogcontact. Kijk je iemand te lang aan, dan kan dit als dominant of intimiderend ervaren worden. Het is daarom belangrijk om je te realiseren dat oogcontact maken niet betekent dat je iemand constant aan moet blijven staren.”

4. Stel vragen over non-verbale communicatie

Weet je niet zeker wat iemand bedoelt? Knipoogt iemand na een zin en weet je niet zeker of je hem serieus moet nemen of niet? Volgens Inge is de beste oplossing om het gewoon te vragen. Ben je bang om het direct te vragen, dan kun je gewoon een keer herhalen wat de tegenpartij zelf gezegd heeft. “Dus wat je bedoelt te zeggen is dat…”

5. Vraag feedback

Veel mensen weten zelf niet welke signalen ze uitzenden en hoe het ontvangen wordt. Vraag een vriend om een gesprek te simuleren en vraag hierbij om duidelijke feedback. Misschien sta je wel veel te dichtbij en praat je daarbij te hard. Observeer je gesprekspartner en probeer zijn/haar gedrag te spiegelen.

Heb jij wat aan de tips van Inge gehad? Wil je weten wat Inge nog meer voor je kan betekenen? Neem dan contact op via info@viaacademy.nl

Meer tips en blogs

Meer tips en blogs